Virtuális jogász szolgáltatásai ITT
 
 

 

Céget akar alapítani?

Ügyvédi tanácsok a cégalapításához!

(Tanulmány)

Előszó

Tervezi a cégalapítást, de nem tudja hogyan fogjon hozzá?

Elsődleges feladatnak tartom, amennyiben már elhatározásra jutott, hogy keressen meg egy szakembert és beszélje meg vele a legfontosabb teendőket.

Érdekli hogyan induljon el, ha céget akar alapítani?

A tanulmányból választ kap kérdéseire!

 

 

Fontos, hogy először eldöntse egyedül, vagy társsal, esetleg társakkal akar céget alapítani.

Ha tőkés társakkal tervezi az együttműködést, akkor a következő feladat eldönteni, mindenki egyenlő mértékben vállaljon-e felelősséget a cégben, vagy lesznek, akik csak a tőkéjüket adják a vállalkozásba.

Amennyiben az egyenlő felelősségi szabályok érvényesülését akarja, akkor a közkereseti társasági formát javaslom. 

 Ha lesznek, akik csak tőkével járulnak hozzá a céghez, akkor a betéti társasági forma, vagy a korlátolt felelősségű társasági forma a legmegfelelőbb. 

Amennyiben nem akar társakat bevenni a cégbe, akkor választhatja a korlátolt felelősségű egyéni cég formát, vagy az egyszemélyes korlátolt felelősségű társasági formát.

Mindkét esetben korlátozott a felelőssége, de az egyéni cég esetében szigorú hitelezővédelmi szabályok vonatkoznak az alapítóra.

Amikor már döntésre jutott a cégforma kiválasztása terén, akkor át kell gondolni, hogy milyen tevékenységet végezzen a cég még azon kívül, mint amire szeretné alapítani a társaságot.

Hogy mire gondolok?

Az interneten böngészve lehet találni üzleti ötlet javaslatokat, amelyekből az egyszerűbb és könnyen kivitelezhető tippeket érdemes felvenni a tevékenységi körbe.

Fontos, hogy legyen olyan tevékenysége is, amelyből kis ráfordítással azonnal bevételt tud produkálni.

A cégalapítás előtt tanácsolom, hogy ismerje meg az idevonatkozó alapvető szabályokat!   (Cégjog)

A későbbi konfliktusok elkerülése érdekében tájékozódni kell a személyes közreműködés módjának szabályairól, a társasági üzletrészre vonatkozó családjogi rendelkezésekről.  (Ingyenes tanácsadás)

Nem árt, ha tudja, hogyan lehet a társasági üzletrészt adott esetben átruházni, esetleg milyen öröklési szabályok érvényesülnek.  (Ingyenes tanácsadás)

Ha vezető tisztséget vállal a cégben, akkor meg kell ismerni annak felelősségi szabályait is.   (Ingyenes tanácsadás)

Az ügyvezető és az üzletvezető felelőssége kérdésében nem lesz mindegy, hogy milyen jogviszonyban fogja ellátni a teendőit.

Ezek a kérdések fontosak, mert súlyos anyagi következményekkel jár, ha ismeretek hiányában dönt.

Ezért említettem már korábban is, hogy érdemes szakember tanácsát kérni, mégpedig olyan szakemberét, aki erre a területre szakosodott!

Minden szakma szerteágazó területet ölel fel, így a jog is bonyolult és sokirányú szakterület. Minden ágát mélységében megismerni nagy feladat, talán nem is lehet.

Azonban az egyes területekre szakosodva már sokkal mélyebb ismereteket lehet szerezni.

Ezért hiszem, hogy egy adott területre specializálódott szakember tud csak minden részletre kiterjedően segítséget nyújtani!

Maradtak még kérdései?

Vegye fel velünk a kapcsolatot:

 kapcsolatfelvétel